19 Nisan 2016 Salı

Ameliyat olmaya karar verdik…

Çetin Bey’in yanından ayrılınca vakit geçirmeden hemen Prof. Dr. Sinan Yol’u aradık. Çetin Bey’in yönlendirdiğini söyleyip konuyu anlattık. Kendisi bize bir numara verdi ve randevu alıp muayenehanesine gelmemizi istedi. Dediği gibi yapıp en yakın tarihe bir randevu ayarladık.

19 Nisan 2016 tarihinde Sinan Bey’in yanındaydık. Hikayemizi dinledikten sonra, Mehmet’i iyice muayene etti. Tomografi CDsine o da baktı. O da ameliyat gerektiğini söylemişti ama nedense o kadar acil görmemişti. Crohn ilaçlarını kullanmaya devam etmesini, sulu gıdaya yönelmesini tavsiye edip bir hafta sonra tekrar kontrole gelmesini söyledi.

Bir hafta sonra kontrole gittiğimizde Sinan Bey, yaptığı elle muayenede Mehmet’in birazcık daha iyi olduğunu görüp beklemeye devam etmemizi istedi. Ameliyat kaçınılmazdı ama emen ameliyat etme fikrine de sıcak bakmıyordu. Mehmet’in depolarının dolmasını sağlıyor, ameliyat sonrası iyileşme süresinin kısalmasını hesap ediyordu. Böyle böyle 15 gün daha geçmişti. Ancak Mehmet’in ishali ve kilo kaybı halen devam ediyordu. Son olarak Sinan Bey’in yanına gittiğimizde, ameliyat konusunda acele etmeyebileceğimizi, dilerse yaz sonuna bırakabileceğimizi söyledi. Ancak Mehmet artık psikolojik olarak kendini ameliyata hazırlamış,  bir an önce şu hastalıktan kurtulmak istiyordu. Sinan Bey’e de aynısı söyledi ve artık ameliyat masasına yatabileceğini ifade etti.


Kararımızı vermiştik Medeniyet Üniversitesi Hastanesi’nde bıçak altına yatacaktık. Cerrahımız Prof. Dr. Sinan Yol’du. Ameliyat öncesi rutin kontroller yapıldı. Akciğer grafisi, kan tahlili, vs.. Röntgende önemli oranda karında gaz görünüyordu. Bunun yaptığı baskı akciğer kapasitesini azaltıyordu. Ancak buna rağmen zar zor solunum testinden geçmişti Mehmet. Bazı kan değerlerinin toparlanması için ilaç verilmişti ve 1 hafta sonra kontrole gelinmesi istenmişti. Değerler normale gelince 30 Mayıs 2016 tarihinde Medeniyet Üniversitesi Hastanesi’ne yatış yaptık. Aslında 6.kata Gastroentereloji servisine yatış yapılması gerekiyordu ama yatak olmaması nedeniyle 5. Kattaki 1. Genel Cerrahi Servisine yatış yapılmıştı. 

18 Nisan 2016 Pazartesi

Acil Ameliyat dedi…

18 Nisan 2016’da kan tahlillerimizi ve tomografi CDmizi alarak Çetin Bey’in yanına kontrole gittik. Çetin Bey, tomografi CDsini bilgisayarına takıp biraz uğraştıktan sonra görüntüyü ekrana verdi.


Neticede bağırsağın Crohnlu bölümünün artık tıkanmak üzere olduğunu, çok ince bir pasajın olduğunu, tıkalı segmentin gerisinde kalan bölgenin aşırı şiştiğini, patlama tehlikesi olduğunu vurguladı. Bu sebeple bağırsağın delinmesinden önce ameliyat olması gerektiğini söyledi.  Kolonoskopiyi ise riskli görerek şu aşamada önermedi.

Aslına bakarsanız Mehmet, 2 sene önceki macerasına oranla bu başına geleni o kadar kolay atlatamayacağına kanaat getirmiş ve ameliyat olma ihtimali fikrine kendini alıştırmıştı. Bu nedenle Çetin Bey’in ameliyat teşhisi, onu çok etkilememişti.

Çetin Bey’den bir cerraha bizi yönlendirmesini rica ettik. Anadolu yakasında olduğumuzdan önce Koşuyolu İhtisas hastanesine başvurmamızı tavsiye etti. Ama bu arada Prof. Dr. Sinan Yol isimli cerrah arkadaşının kontak bilgisini verdi.


Son olarak Mehmet’in katı gıdalardan uzak durmasını, çorba gibi sulu gıdalara yönelmesini, herhangi bir bağırsak delinmesi durumunda yakındaki bir hastanenin aciline gitmesini söyleyerek bizi uğurladı.

13 Nisan 2016 Çarşamba

Tekrar Çetin Bey’in yanındayız…

13 Nisan 2016’da Çetin Bey’in muayenehanesine gittik.
Çetin Bey muayenehanesini Fındıkzade’den Teşvikiye’ye taşımıştı. Anadolu yakasından geldiğimiz için, arabayı Kadıköy’e bırakıp vapurla Beşiktaş’a geçmiş, oradan da minibüs le muayenehaneye gitmiştik. Bu detayı şu sebepten ötürü veriyorum: Mehmet pekala normal her insan gibi araba kullanabiliyor, iniyor biniyor, yürüyor yani tek başına her işini görebiliyordu.

Aradan geçen 2 seneden sonra Çetin Bey bizi hatırlamadı. Ama Mehmet hikayesini anlatırken yine Afrika’dan bahsedince Çetin Bey hemen hatırladı. Mehmet, ilaçlarını kullanmayı bıraktığını, diyetine önem vermediğini, sigara içmeye devam ettiğini tek tek itiraf etti. Çetin Bey kontrole gelmemiş olmasının çok büyük bir hata olduğunu söyledi ama Mehmet’i yine iyileştireceğini söyleyip iyi bir moral de verdi. Ancak sigara konusunda sağlam bir fırça da attı.
Mehmet’i elle muayene ettikten sonra kan tahlili ve tam batın bilgisayarlı tomografisi istedi. Crohn ilaçlarına yani Immuran ve Budenafalk’a tekrar başlamasını söyledi. Daha sonra tekrar kontrole gelmesini istedi.


Yine yakınımızdaki Özel Ersoy Hastanesine giderek kan tahlilini ve bilgisayarlı tomografiyi çektirdik. Çektirmesine çektirdik ama Mehmet için tomografi öncesi verilen 1 litre sulandırılmış ilacı içmek zulüm olmuştu. Çünkü karnı şişti ve çok zor içiyordu. Hastane, Tomografi çekildikten sonra rapor vermek için önceki eski tomografilerimizi getirip göstermemizi istedi, onlar gelmeden rapor vermeyeceğini söyledi. Açıkçası biz de hiçbir zaman eski tomografilerimizi götürmediğimizden raporumuzu alamadık. Sadece CDyi aldık.